Obaveze Šuma RS smanjene, likvidnost povećana

Bez autora
Nov 10 2015

Obaveze "Šuma RS" su smanjene, likvidnost povećana, dok su stara potraživanja reprogramirana i to daje određene rezultate. Navedeno je u informaciji o toku realizacije mjera za redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije "Šuma RS", koju je Vlada razmatrala i istaknuto da je većina predviđenih aktivnosti započeta, ali da realizacija kasni u odnosu na propisane rokove. Pokazatelji finansijske stabilnosti su poboljšani. Potraživanja su kvalitetno obezbijeđena garancijom banke ili mjenicama ili se naplata vrši avansno, dok nekih poteškoća ima u naplati zateznih kamata, ističe se u informaciji. Navedeno je i da je prelivanje novca između gazdinstava svedeno na minimum te da je uvedena praksa međusobne finansijske pomoći putem pozajmica koje gazdinstva vraćaju u ugovorenom roku. Pored ostalih mjera urađen je prijedlog kriterijuma za utvrđivanje stepena finalizacije drvoprerađivača i dostavljen Vladi na razmatranje, dok je u toku izrada prijedloga novog cjenovnika drvnih sortimenata.

Obaveze "Šuma RS" su smanjene, likvidnost povećana, dok su stara potraživanja reprogramirana i to daje određene rezultate.

Navedeno je u informaciji o toku realizacije mjera za redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije "Šuma RS", koju je Vlada razmatrala i istaknuto da je većina predviđenih aktivnosti započeta, ali da realizacija kasni u odnosu na propisane rokove.

- Pokazatelji finansijske stabilnosti su poboljšani. Potraživanja su kvalitetno obezbijeđena garancijom banke ili mjenicama ili se naplata vrši avansno, dok nekih poteškoća ima u naplati zateznih kamata - ističe se u informaciji.

Navedeno je i da je prelivanje novca između gazdinstava svedeno na minimum te da je uvedena praksa međusobne finansijske pomoći putem pozajmica koje gazdinstva vraćaju u ugovorenom roku. Pored ostalih mjera urađen je prijedlog kriterijuma za utvrđivanje stepena finalizacije drvoprerađivača i dostavljen Vladi na razmatranje, dok je u toku izrada prijedloga novog cjenovnika drvnih sortimenata.

U informaciji je pažnja skrenuta na problem krađe šuma. Istaknuto je da je u posljednjih osam godina šteta od bespravnih sječa i šumskih krađa u prosjeku iznosila oko dva miliona KM godišnje. Navedeno je da je donesen akcioni plan za suzbijanje nelegalnih radnji u šumarstvu, koji već daje rezultate.

- Tokom kontrola koje su sprovedene od 16. septembra do 9. oktobra zaplijenjen je 231 kubni metar nelegalnih drvnih sortimenata, a na pilanskim postrojenjima 893 kubika. Tržišna vrijednost nelegalno prodavanih i zatečenih drvnih sortimenata je oko 110.000 KM - ističe se u informaciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik